(巻三十四) 昼は日を夜は月をあげ大花野(鷹羽狩行)

(巻三十四) 昼は日を夜は月をあげ大花野(鷹羽狩行)

9月7日水曜日

この土曜日が仲秋の名月らしいが、拝めるかどうかといった天気のようだ。

掃除、洗濯、買い物をいたす。ブドウも買う。

好き嫌い好き葡萄食ふ(杉田奈穂)

自分への古希祝に甘納豆と割れ煎餅を買う。

のどかさや指が楽しむ袋菓子(亀山幽石)

昼寝。小雨が降りだして散歩はせず。

図書館で借りているThe Science of Cookingの返却期限が迫ってきたので調べたら延長可だったので1週間延ばした。

《THE MAILLARD REACTION

Amino acid - the building-blocks of protein - clash with nearby sugar molecules (even meats contain traces of sugar) to fuse into new substances.

Fused molecules fling themselves apart and crash into others to combine, separate, and reform in countless ways. Hundreds of new substances are born, some brown in colour and many carrying aromas. As the temperature climbs, more changes occur. The exact flavours and aromas generated by browning depend on a food's unique combination of protein types and sugars.》

などというところを読んでいる。

辞書まめに引きては忘れ秋の夜(中村雅遊)

今晩は前夜とのことで1枚千円もする牛肉を一人2枚も焼いてくれた。大根おろしでサッパリと頂いた。

願い事-スパッとやっておくなせい。